Tannlegen

Du som har fulgt med meg i det siste, vet nok at jeg for øyeblikket befinner meg i Tyrkia. Og da vet du nok også hvorfor jeg er her. Og er du bare på gjennomreise innom bloggen min, så kan jeg fortelle at jeg er her rett og slett for å gå til tannlegen. I alle fall hovedsakelig.

Tannlegen i Tyrkia er vesentlig billigere en hjemme. Og da mener jeg vesentlig - sånn omtrent en fjerdedel av prisen eller noe deromkring, avhengig av hva man skal gjøre og hvilken tannlege du vanligvis bruker i Norge.

Bare på de tingene jeg visste jeg måtte gjøre, ville det lønne seg veldig for meg å dra hit. Jeg måtte ha krone på en tann som ble skadet i en påkjørsel for noen år siden, og rotfylle en annen. Bare på de to tingene tjente jeg inn igjen turen og vel så det. Og med turen mener jeg flyreisen og ti netter på et av de absolutt bedre hotellene her. Og i tillegg kom de tingene jeg jeg ønsket å gjøre i samme slengen, men som jeg aldri i verden ville hatt råd til i Norge. Her snakker vi besparelser så det holder - og selvfølgelig har jeg valgt en anerkjent klinikk.

 

Jeg hadde den første timen mandag morgen, og da var det bare for å sjekke og finne ut hva som var planen videre. Allerede samme ettermiddag fikk jeg første behandlingstime for å komme i gang, og siden har det gått slag i slag.

Siden tannlegen og jeg tydeligvis var på samme bølgelengde angående hva som skulle gjøres, så fikk han frie hender. Jeg bare møter opp til timene og gaper så stort jeg kan. Og jeg skal ærlig innrømme at jeg har skikkelig tannlegeskrekk, men folkene her er veldig hensynsfulle samtidig som de er flinke. De gir meg så mye rom som jeg trenger, samtidig som de dytter meg akkurat så langt som jeg er i stand til å klare.

 

Jeg er fortsatt ikke helt sikker på akkurat hva som kommer til å være gjort innen jeg er ferdig, men bortsett fra kronen og rotfyllingen, så skal jeg i alle fall bytte alle gamle amalgamfyllinger. Jeg hadde nemlig en sånn skoletannlege som syntes det var greit å bore FØR man fikk hull, for da ble jo tyggeflaten så jevn og fin og lettere å ikke få hull i senere. Sånn var tidene den gangen - i alle fall på landet der jeg vokste opp mesteparten av barndommen.

Nå var disse fyllingene gamle og slitte, og han avgjorde at han skulle bytte alle sammen - også de to som var så langt bak at de ikke syntes, og som jeg trodde jeg kunne beholde. Jada, jeg innrømmer det - jeg ville beholde dem for å slippe å bore i to ekstra tenner. Men så satt jeg der i stolen da, og vips så var den ene fyllingen borte. Den andre ryker visst i morgen. Og jeg ble ikke spurt en gang - han bare fortalte meg at det måtte gjøres. Og egentlig er jeg veldig glad for å slippe å ta noen avgjørelser selv, for da hadde jeg nok rygget unna og kommet hjem med bare halvparten gjort av det som burde gjøres.

 

En annen ting som er fint, er at tannlegen her ikke bare gjør ting for å gjøre dem. Ikke for å leke pengesluk altså. Ting jeg trodde jeg måtte gjøre, ble jeg fortalt at ikke trengtes - som at jeg trodde jeg måtte ha krone på noen av de tennene som hadde gamle amalgamfyllinger. I stedet la han inn hvite fyllinger, noe som ble langt mindre kostbart, og fortalte meg at det ikke var noen idé å sette på kroner.

Da jeg så resultatet, skjønte jeg hvorfor. Jeg har nemlig en hvit fylling fra før, en som er laget i Norge, og den kan ikke sammenlignes med de nye. De nye ser ut helt som ekte tenner, mens den gamle ser ut som - ja, en fylling. Så nå har jeg selvfølgelig bestemt meg for å bytte den også - enten det blir denne gangen eller neste gang. For jeg må tilbake for å sette krone på rotfyllingen han holder på med uansett, og da kan jeg jo kanskje spare det som ikke haster til da. Og nå er det ikke tannlegeskrekken som snakker, det er rett og slett det at det kan være greit å få litt fritid også, for 2-3 timer i tannlegestolen hver dag er ganske slitsomt. Dessuten kjennes all gapingen etter hvert i kjeveleddet - jeg har jo leddgikt der også.

Jeg har fått en forhåndspris på alt sammen, og den er veldig snill. Jeg skal komme tilbake til det i et senere innlegg når jeg er ferdig, men jeg kan i alle fall si at i motsetning til når jeg har gått til tannlegen hjemme i Norge, så gleder jeg meg faktisk til å få regningen her i Tyrkia...

 

#reise #Tyrkia #Izmir #Balcova #behandlingsreise #tannlege
15 kommentarer

sjomannsfruen

09.01.2014 kl.10:57

Spennende! Jeg har også tenkt tanken på å reise utenlands for å ta tennene. Mange år med tannlegeskrekk har satt sine spor for å si det sånn. Og det koster å fikse.

Vet du forresten om de har narkose der? Jeg hadde nesten kommet over tannlegeskrekken min i fjor. Men tannlegen min sluttet og jeg fikk en ny. Da måtte jeg starte helt på nytt. Og jeg var så redd at bedøvelsen faktisk ikke virket på meg. Selv etter 3 sprøyter. Så nå må jeg faktisk i narkose. Og det koster.

Charlotte Hagen Edvardsen

09.01.2014 kl.12:22

Fortsatt lykke til hos tannlegen! Synes du er tøff som tørr. Skal huske på det til senere at det er billigere å reise til Tyrkia. Det er jo bra å spare en del penger, for det er jo så dyrt i Norge :)

Helge

09.01.2014 kl.12:55

Bra at du er fornøyd med det tannlegen gjør der nede, leste om tannbehandling i utlandet i avisa(dt.no) i går og der ble det skrevet om en klinikk i Budapest, man kunne legge opp turen til en kulturopplevelse i samme slengen på lik linje med fotball-, konsert- og maratonreiser. Var dere mange som reiste sammen i samme ærend ditt?

kommensalisma

09.01.2014 kl.14:50

Veldig interessant og spennende og lese om de erfaringene du gjør deg :)

Jeg hadde "full runde" hos tannlege i fjor her i Norge, smertefritt og relativt greit ift pris - meeeen skulle hatt en bro eller to (som er altfor kostbart her)... hør hva det koster der du er a ;)

Ideatroll

09.01.2014 kl.15:24

sjomannsfruen: De har i alle fall lystgass... jeg har også tannlegeskrekk, og en ting jeg har merket er at det er mye letter her enn hjemme. Her er det sånn at jeg har dratt ene og alene for tannlege, så det blir liksom som en verden utenfor den vanlige hverdagen, noe jeg kan legge bort når jeg kommer hjem... jeg merker at det gjør at jeg gruer meg mye mindre her enn hjemme (bortsett fra den første timen da) :)

Ideatroll

09.01.2014 kl.15:25

Charlotte: Tusen takk :) Jeg skal komme med et innlegg om priser og sammenligninger når jeg er helt ferdig :)

Ideatroll

09.01.2014 kl.15:25

Helge: Jeg dro alene. Og jeg kan lpve at det ikke hadde fungert å ta det som en opplevelsestur, for så mange timer i stolen sliter på! MEn det kommer jo an på hva man skal gjøre antar jeg.

Ideatroll

09.01.2014 kl.15:27

kommensalisma: Jeg skal legge ut et innlegg med priser når jeg er helt ferdig. Men det jeg kan si så langt, er at jeg har satt på en krone her til 1300. Prisantydningen hjemme var på ca 7000, men det varierer jo litt fra tannlege til tannlege.

sjomannsfruen

09.01.2014 kl.15:34

Hmm. Kanskje det er verdt et forsøk :)

Ideatroll

09.01.2014 kl.15:55

sjomannsfruen: Jeg sitter i alle fall igjen med tanken om at jeg kommer til å fortsette å bruke tannlegen her, fremfor hjemme :)

sjomannsfruen

09.01.2014 kl.15:58

Det høres bra ut! Takk for at du tipser. Nå vet jeg ihvertfall hvor det er trygt å få behandlet tennene i utlandet :)

Ideatroll

09.01.2014 kl.16:12

sjomannsfruen: I alle fall akkurat her :) Og en ting til forresten, dette er den mest moderne tannlegeklinikk jeg har sett - den er utrolig flott! Rotfyllingen jeg tok, ble f.eks delvis tatt med laser i stedet for bor :D

sjomannsfruen

09.01.2014 kl.16:14

Jøss! Høres lovende ut :)

Berit Gulbrandsen

12.01.2014 kl.16:39

Jeg er så glad for at du forteller om hvordan det er. for nå føler jeg at jeg også kan være klar til sun sun tannlege senter :-) har jo vært der nede siden 1994 men har aldri vært hos tannlegen...må jo si at jeg har ikke hatt hull siden siste år på barneskolen, men har som deg gamle amalgam fyllinger som ble satt inn for å hindre at det ble hull...helt på tryne, men var jo sånn det var. Men nå har du gitt meg litt lysten til å få fikset opp gliset :-) Tusen takk til deg :-)

Ideatroll

12.01.2014 kl.16:41

Berit Gulbrandsen: Jeg er kjempefornøyd - men jeg er veldig glad for at jeg ikke tok det under en behandlingsreise, for det hadde jeg ikke hatt kapasitet til. I alle fall ikke når jeg tok alt på en gang. Men selv på en egentur som dette, så sparer man inn masse penger! Jeg skal komme tilbake til det økonomiske når jeg får sluttregningen og kan hente inn norske priser for å sammenligne ;)

Skriv en ny kommentar

ideatroll
45, Bærum

Noen ganger tar jeg meg en tur ut i den store verden og skaper minner. Og hvilket sted foreviges de bedre enn på min egen lille reiseblogg? Velkommen innom for å dele opplevelsene.

Kategorier

hits