Mitt møte med Egypt

Den siste uken har jeg tilbrakt på Hilton Hurgada Long Beach Resort i Hurghada i Egypt, og nå har jeg nettopp kommet tilbake til Norge etter noen av de mest fantastiske dager jeg har hatt i mitt liv.

I forkant av reisen ble jeg forespeilet alle tenkelige og utenkelige skumle situasjoner som kunne oppstå. Egypt er et land med mye intern uro, og dette bekymrer naturlig nok mange. I tillegg kommer faktorer som kultur, språk og kvinnesyn, og disse tingene samlet har gjort at mange rett og slett har advart meg mot å dra, og til og med kommet med forslag til andre steder jeg heller burde reise. Jeg kan ikke få sagt hvor glad jeg er for at jeg likevel dro, på tross av alle advarsler.

Min første dag i Egypt, har jeg alt beskrevet i et annet innlegg. Fra det øyeblikk jeg hadde kommet ut av flyet, møtte jeg bare smilende og hjelpsomme mennesker, og allerede på flyturen traff jeg en egypter som skulle vise seg å bli et viktig holdepunkt for meg under hele oppholdet. Innen jeg satte bena på egyptisk jord utenfor terminalen for første gang, hadde jeg allerede rukket å bli forelsket i landet.Etter å ha kommet tilbake til hotellet den første kvelden, fikk jeg meg en god natts søvn før jeg var klar til å ta fatt på en ny dag. Den første dagen var så mye mer enn jeg hadde forventet, så jeg regnet med at denne neste dagen ville bli mer avslappet og normal. Og det ble den - en stund.

Helt ut av det blå fikk jeg en sms, og plutselig ble dagen min snudd på hodet. Jeg ble tatt med ut på en ny fantastisk dag av egypteren jeg hadde møtt, denne gangen med utendørs middag i parken og te i marinaen. Inne i meg streifet tanken på alt jeg hadde hørt om at jeg ikke skulle være alene med en egypter, ikke skulle ta imot noe fordi det alltid var en baktanke med det, og at jeg ikke måtte gå i de fellene. Men jeg valgte å høre på magefølelsen, blåste i alt det negative, og koste meg skikkelig.

Hele tiden ble jeg behandlet på en måte jeg aldri før har opplevd, og uansett hvor vi var ble jeg behandlet med respekt, både av han jeg var der med og av de vi møtte - enten det var servitørene, sjåføren eller andre. I et land hvor kvinnesynet er veldig annerledes enn det vi er vant til hjemmefra, kan det fort slå begge veier. For meg slo det ut positivt, og jeg trivdes. Min andre dag i Egypt ble om mulig enda bedre enn den første.Etter to dager hvor jeg hadde hatt selskap overalt hvor jeg gikk, var det på tide for reisefølget mitt å dra videre. Jeg funderte litt over hvordan dette ville slå ut, om jeg ville bli møtt på samme måte som det jeg ble sammen med han, eller om jeg plutselig ville bli sett som en av disse turistene som henger sammen med lokale menn for helt andre ting enn det jeg hadde gjort. Jeg var spent da jeg gikk alene for å få meg lunch i hotellrestauranten hvor jeg tidligere hadde spist middag med min egyptiske venn.

Jeg hadde ikke behøvd å bekymre meg. Nå var det akkurat som om de som jobbet der så det som sin oppgave å ta vare på meg i hans fravær, og den behandlingen jeg fikk gjorde at jeg nesten følte meg som en prinsesse. Drikke og ulike småretter kom på bordet helt uten min hjelp, akkurat som det hadde gjort da vi spiste middag der tidligere - en gest som ikke kom noen av de andre gjestene til del.

 Følelsen av at jeg levde i en drøm bare fortsatte. Mens jeg satt og spiste, begynte tankene å vandre, og jeg lurte på hva som forårsaket at mitt møte med landet så langt hadde blitt så annerledes enn jeg hadde blitt forespeilet på forhånd. Var det ene og alene på grunn av mitt egyptiske selskap de første to dagene, eller var det fordi jeg selv forsøkte å gjøre mitt beste for å vise respekt for lokalbefolkningen og deres skikker? Eller var det kanskje en kombinasjon av begge? Uansett hva som var den underliggende årsaken, så er jeg i alle fall sikker på at det å ha en lokalperson sammen med meg nok hadde gjort ting lettere for meg i mitt møte med andre mennesker fra starten av. Men det var likevel opp til meg selv å leve opp til inntrykket deres etter at han hadde dratt.Det jeg sitter igjen med etter turen til Egypt, er utrolig positivt. Alle jeg møtte var hyggelige, hjelpsomme og respektfulle, både inne på hotellområdet og utenfor. At jeg har vært heldig er jeg ikke i tvil om, for jeg antar jo at enkelte av skrekkhistoriene jeg har hørt har et snev av sannhet, og at mitt møte med Egypt kunne ha blitt helt annerledes. Likevel sitter jeg her og har ikke én eneste negativ opplevelse med meg i bagasjen hjem.

Til og med feriebudsjettet er inntakt, pengeforbruket mitt ble helt minimalt slik som jeg ble oppvartet. For min norske hjerne var det uvant å ikke skulle ta min del av regningen, eller få lov til å betale verken på restauranter eller taxiturer når jeg var sammen med mitt mannlig selskap. Og etter et par forsøk sluttet jeg å spørre, men sa at det var bare å si fra. Jeg vet at stolthet er viktig for menneskene der, så også for han jeg tilbrakte disse dagene med, og jeg lar ikke spørsmålet om hvem som skal betale ødelegge den.

Og kanskje er det hele så enkelt som at det å respektere andres selvfølelse og kultur når man er et sted, gjør at man får det samme tilbake? Selvfølgelig kunne jeg hatt uflaks og støtt på noen skikkelig lyssky individer, men dem trenger man jo neppe å dra til Egypt for å møte. Så kanskje er ikke klisjéen om at man høster som man sår så dum likevel?

Blomstene er fra hotellhagen


#egypt #hurghada #ferie #kultur #kvinnesyn #reise
21 kommentarer

Rebekka Sandnes

24.03.2014 kl.12:28

Det virker som du koste deg masse, nå fikk jeg lyst til å dra til Egypt en dag også :)

Hanne

24.03.2014 kl.12:41

Så flott blogg du har! Håper du får en flott mandag, og at sola skinner like fint hos deg som hos meg :)

Ideatroll

24.03.2014 kl.12:46

Rebekka Sandnes: Etter mine opplevelser der, så anbefaler jeg det på det varmeste! Men pass på hvor du drar, for det er jo en del uro mange steder :)

Maren i Kansas

24.03.2014 kl.12:46

Egypt virker helt fantastisk, det er definitivt et av reisemålene mine:-)

Ideatroll

24.03.2014 kl.12:49

Maren i Kansas: Jeg likte meg i alle fall kjempegodt, og ser ikke bort fra at jeg kommer til å dra tilbake :)

frodith

24.03.2014 kl.14:47

Så deilig at du fikk sånn positiv opplevelse av det hele <3 Er fint å høre når folk koser seg sånn :-) Så dit reiser du gjerne igjen ikke sant:-)

Sue

24.03.2014 kl.15:07

Vi drar aldri tilbake til Sharm el-Sheikh, der ble vi rundlurt, det lo du av i kommentaren, ha ha. Det var ikke bare den utflukten, men på restauranter i butikker osv. og sånne opplevelser gir 'aldri mer Egypt' De har jo tapt millioner pga stengte feriesteder, så nå gjør de hva de kan :-D Det beste er at det ble gjort alt for Trollet - velkommen hjem :-D

Helge

24.03.2014 kl.15:18

Flott at du opplevde mange positive ting i Egypt.

Ideatroll

24.03.2014 kl.17:11

frodith: Jeg storkoste meg - og reiser gjerne tilbake :)

Ideatroll

24.03.2014 kl.17:17

Helge: Jeg storkoste meg!

Ideatroll

24.03.2014 kl.17:55

Sue: Jeg tror noe av grunnen til at vi fikk en utrolig bra behandling på hotellet også var at vi var de eneste som snakket engelsk, og de eneste gjestene som ikke var russiske som hadde vært på hotellet på evigheter.

Og gjett om det var mye rart som gikk gjennom hodet mitt underveis mens jeg var ute med denne fyren, men så tenkte jeg kynisk nok at om det nå skulle komme et krav om betaling i etterkant, så kunne det likegodt komme fra én og samme person, som jeg trivdes sammen med, enn fra ørten ulike taxisjåfører hvor prisen skulle forhandles hver gang. I tillegg fikk jeg sett og opplevd ting jeg ikke ville ha funnet frem til på egenhånd, så uansett utfall følte jeg at det var en situasjon jeg likevel vant på. Men det kom aldri noe krav, og tilbudene mine om å betale ble avvist.

Og skal man være realist, så gjør det jo ingenting å "la seg lure" hvis man har fordel av det, gjør det vel... ;) Men en egypter man møter på et fly fra vesten har kanskje økonomi grei nok til at han kan gjøre slike ting bare fordi han har lyst ;)

Silje

24.03.2014 kl.18:47

Kult, stikke innom bloggen min?

Btw, hvordan fikk du dette designet? Digger det!

Camilla A

24.03.2014 kl.18:53

Jeg var i Sharm El-Sheik i 2003 :D

Ideatroll

24.03.2014 kl.18:55

Camilla A: Hvordan syntes du det var der?

Ideatroll

24.03.2014 kl.18:56

Silje: Som det står på bloggen min, så laget jeg det ;)

Camilla A

24.03.2014 kl.18:57

Likte det veldig godt! :) Var bare 13 år da, men det var fantastisk.... safari i ørkenen og bading i middelhavet (eller hva det nå heter)

Ideatroll

24.03.2014 kl.18:59

Camilla A: Takk for det :) Kanskje du får deg en tur dit en dag du også, hvem vet? :)

Chrisette

24.03.2014 kl.19:08

Virker som om du har hatt en flott tid i Egypt! Håper du har kost deg masse :) Kjempe fine bilder!

- Jeanette -

Ideatroll

24.03.2014 kl.19:22

Chrisette: Tusen takk, det har jeg :)

Andrea

24.03.2014 kl.19:25

Fin blogg du har !

Ideatroll

24.03.2014 kl.21:02

Sue: Åhhhhh jeg må forresten presisere en ting :p Da jeg flirte av historien din tidligere, så var det ikke fordi dere ble lurt, men pga måten du fortalte det på, jeg så det så levende for meg liksom...

Skriv en ny kommentar

ideatroll
45, Bærum

Noen ganger tar jeg meg en tur ut i den store verden og skaper minner. Og hvilket sted foreviges de bedre enn på min egen lille reiseblogg? Velkommen innom for å dele opplevelsene.

Kategorier

hits