I en leilighet i Tyrkia...

For ikke lenge siden kom jeg hjem fra en tur til Tyrkia, landet jeg gjerne besøker når jeg trenger en avkobling fra de vante omgivelsene. Men denne gangen ble det ingen hotellferie, i stedet slo jeg til med tre måneder da jeg leide meg en ekte tyrkisk leilighet i en ekte tyrkisk boligblokk i en ekte tyrkisk forstad. Og det var egentlig ganske spennnede!

Med leiligheten fulgte det visst en mann - altså ikke en sånn "mannen min"-mann, men en sånn fellesmann. En som hjelper med alt fra å bære inn varer til å fikse verandadøren da jeg etter å ha forsøkt i tre dager fortsatt ikke skjønte hvordan jeg skulle åpne den. Jeg hadde ikke bestilt han egentlig, han fulgte liksom bare med i leien.

Det er mye som er annerledes i Tyrkia i forhold til Norge. Ting man ikke tenker over når man er her på en ferietur, men som dukker opp når man skal bo her over litt tid og innrette seg etter dagliglivet i stedet for hotellivet.

Som for eksempel strømmen. Det har aldri før gått helt opp for meg hvor heldige vi er i Norge, hvor vi kan ta ubegrensede mengder mer eller mindre fungerende strøm som en selvfølge. I Tyrkia derimot, kan det med strøm være en opplevelse i seg selv - plutselig så stikker den av uten verken forvarsel eller logisk grunn, og like plutselig kommer den, om du er heldig, tilbake igjen.

Leiligheten jeg leide var temmelig stor ut fra det jeg som tidligere Bærums-boer er vant til å disponere. Likevel påstås det at den er liten i tyrkisk målestokk. Tre soverom, stue og tre verandaer, men intet kjøkken - og det er definitivt ikke logisk for min norske hjerne. Det er riktignok et kjøleskap i gangen, men null kokemuligheter.
Jeg måtte selvsagt finne en løsning på det med kokemulighetene, siden jeg skulle være der en stund, men så var det jo det med strømmen da... En hybelkomfyr kostet nesten igenting der nede, men en slik en bruker jo litt strøm, og ut fra det jeg fikk vite da jeg kom - om strømbruk og sikringer og sånn - så turte jeg ikke investere i en sånn en. I stedet ble det en liten kokeplate og en stekepanne. Kokeplaten kostet for øvrig det samme som stekepannen, mens en kjele kostet tre ganger så mye som kokeplaten.

Så var det selve bruken da, og det der med strømmen... For å slå på kokeplaten måtte jeg først slå av vaskemaskinen, som jeg hadde slått av varmtvannstanken for å kunne bruke. Deretter listet jeg kokeplaten forsiktig opp på to, og deretter tre, for å se om det fungerte uten at sikringen gikk. Og jepp, det gjorde det, så jeg fikk meg varm middag stort sett hver dag.

Men så var det den vaskemaskinen da. Da jeg åpnet den for å vaske klær rant det ut masse vann, så jeg smalt igjen døren i en viss fart. Sistemann som leide hadde visst ikke tømt den etter bruk. Ikke hadde de tømt skittentøyskurven heller, så hvis jeg hadde vært mann hadde jeg fått nye skjorter helt gratis.

Sånn er det der nede - den dagen leietakerene flytter ut så tar man bare med seg det man vil ha, resten står igjen til nestemann som kanskje har bruk for det. Og i et land med en økonomi som er veldig annerledes enn i Norge så er jo det ganske omtenksomt, for det kan bli mye penger å spare på innkjøp av shampo, ris, kaffe - og ikke minst de allerede nevnte skjortene...

 

#Tyrkia #ferie #hverdag #reise
17 kommentarer

Arlen

09.01.2015 kl.03:29

Elsker tyrkia <3 Et sted man aldri går lei. Menneskene er utrolige og shoppingen er AMAZING!

Nemi Rebella

09.01.2015 kl.04:36

Tyrkia er nok anderledes enn det vi har her. Men gjenbruk er alle flinke til. Ting som vi ikke vil ha lengre, men som er fullt brukbare, settes utenfor containeren og vips kommer det noen som hadde bruk for det :) Alt av klær her i huset som vi synes er slitte og kjedelige, blir sendt til Cuba :D

Håper du har det fint og at det nye året behandler deg godt :*

Ideatroll

09.01.2015 kl.05:24

Arlen: Jeg er veldig glad i Tyrkia, og reiser dit når jeg kan :)

Ideatroll

09.01.2015 kl.05:25

Nemi Rebella: Gjenbruk er supert :) Her har året begynt relativt rolig, men det rolige varer nok ikke så mye lenger... Håper året har værst snilt med deg så langt :)

frodith

09.01.2015 kl.06:46

Det hørtes veldig annerledes ut ja :-) Spennende å se sånne forskjeller, og man lærer seg jo til å gjøre som DE etter hvert når man er de. Hørtes ut som spennende å være der i 3 måneder da :-) Ha en fin dag :-)

Stine Tokle

09.01.2015 kl.11:06

Kos deg masse :D

Ideatroll

09.01.2015 kl.12:30

frodith: Det var en annerledes opplevelse :) Ha en super vinterdag :)

Ideatroll

09.01.2015 kl.12:30

Stine Tokle: Takk ;)

Joar

09.01.2015 kl.14:30

Høres spennende ut, skulle ønske jeg kunne ta slike opphold, men med jobb og barn så er det ikke mulig.

Ideatroll

09.01.2015 kl.15:57

Joar: Jeg har en jobb jeg kan ta med meg overalt, så jeg fikk jobbet mens jeg var der :)

Beate

09.01.2015 kl.20:56

Heisan!! Jeg ser du har vært i Barcelona. Jeg er webansvarlig for VisitBarcelona.no og lurte på om du hadde hatt mulighet å delta i et lite intervju om Barcelona? Tanken er at du kan dele ditt syn om byen som destinasjon for nordmenn som vil ut å reise. Intervjuet vil bli publisert på VisitBarcelona.no Kan ikke du sende meg en email om du synes det høres ut som noe du kunne hatt lyst til? Mvh Beate Martinsen.

Siv Svanem

11.01.2015 kl.10:22

Vi bodde slik en gang for mange år siden i Budapest. veldig koselig å sitte ute i bakgården sammen med de som bodde der fast selv om ingen av dem snakket engelsk.

11.01.2015 kl.23:48

elsker tyrkia. skal selv dit i august, og jeg gleder meg masse til det :)

Ideatroll

12.01.2015 kl.16:06

Siv Svanem: Det gir en helt annen opplevelse av stedet - jeg har gjort det samme i Egypt, men da var det kortere tid (var jo noen måneder i Tyrkia) :)

Ideatroll

12.01.2015 kl.16:06

Anonym: Håper du får en kjempefin tur! Hvor i Tyrkia skal du?
Litt av en opplevelse må jeg si. Ikke hver dag en bytter ut det vante med slik komfort.

jeg måtte smile litt da jeg leste innlegget. Det er ikke bare bare for oss som er godt vant.

Heldigvis hadde jeg selv noen leiligheter den gangen jeg flyttet som hadde noen utfordringer å by på. Jeg har lært meg å sette pris på det gode liv, men takker for alle opplevlesene som har ført meg hit.:)

Ideatroll

28.05.2015 kl.17:09

Vanja Ch. Kvalstad:Opplevelser utenom det vanlige, er med på å piffe opp hverdagen :D

Skriv en ny kommentar

ideatroll
45, Oslo

Noen ganger tar jeg meg en tur ut i den store verden og skaper minner. Og hvilket sted foreviges de bedre enn på min egen lille reiseblogg? Velkommen innom for å dele opplevelsene.

Kategorier

hits