januar 2015


I en leilighet i Tyrkia...

For ikke lenge siden kom jeg hjem fra en tur til Tyrkia, landet jeg gjerne besøker når jeg trenger en avkobling fra de vante omgivelsene. Men denne gangen ble det ingen hotellferie, i stedet slo jeg til med tre måneder da jeg leide meg en ekte tyrkisk leilighet i en ekte tyrkisk boligblokk i en ekte tyrkisk forstad. Og det var egentlig ganske spennnede!

Med leiligheten fulgte det visst en mann - altså ikke en sånn "mannen min"-mann, men en sånn fellesmann. En som hjelper med alt fra å bære inn varer til å fikse verandadøren da jeg etter å ha forsøkt i tre dager fortsatt ikke skjønte hvordan jeg skulle åpne den. Jeg hadde ikke bestilt han egentlig, han fulgte liksom bare med i leien.

Det er mye som er annerledes i Tyrkia i forhold til Norge. Ting man ikke tenker over når man er her på en ferietur, men som dukker opp når man skal bo her over litt tid og innrette seg etter dagliglivet i stedet for hotellivet.

Som for eksempel strømmen. Det har aldri før gått helt opp for meg hvor heldige vi er i Norge, hvor vi kan ta ubegrensede mengder mer eller mindre fungerende strøm som en selvfølge. I Tyrkia derimot, kan det med strøm være en opplevelse i seg selv - plutselig så stikker den av uten verken forvarsel eller logisk grunn, og like plutselig kommer den, om du er heldig, tilbake igjen.

Leiligheten jeg leide var temmelig stor ut fra det jeg som tidligere Bærums-boer er vant til å disponere. Likevel påstås det at den er liten i tyrkisk målestokk. Tre soverom, stue og tre verandaer, men intet kjøkken - og det er definitivt ikke logisk for min norske hjerne. Det er riktignok et kjøleskap i gangen, men null kokemuligheter.
Jeg måtte selvsagt finne en løsning på det med kokemulighetene, siden jeg skulle være der en stund, men så var det jo det med strømmen da... En hybelkomfyr kostet nesten igenting der nede, men en slik en bruker jo litt strøm, og ut fra det jeg fikk vite da jeg kom - om strømbruk og sikringer og sånn - så turte jeg ikke investere i en sånn en. I stedet ble det en liten kokeplate og en stekepanne. Kokeplaten kostet for øvrig det samme som stekepannen, mens en kjele kostet tre ganger så mye som kokeplaten.

Så var det selve bruken da, og det der med strømmen... For å slå på kokeplaten måtte jeg først slå av vaskemaskinen, som jeg hadde slått av varmtvannstanken for å kunne bruke. Deretter listet jeg kokeplaten forsiktig opp på to, og deretter tre, for å se om det fungerte uten at sikringen gikk. Og jepp, det gjorde det, så jeg fikk meg varm middag stort sett hver dag.

Men så var det den vaskemaskinen da. Da jeg åpnet den for å vaske klær rant det ut masse vann, så jeg smalt igjen døren i en viss fart. Sistemann som leide hadde visst ikke tømt den etter bruk. Ikke hadde de tømt skittentøyskurven heller, så hvis jeg hadde vært mann hadde jeg fått nye skjorter helt gratis.

Sånn er det der nede - den dagen leietakerene flytter ut så tar man bare med seg det man vil ha, resten står igjen til nestemann som kanskje har bruk for det. Og i et land med en økonomi som er veldig annerledes enn i Norge så er jo det ganske omtenksomt, for det kan bli mye penger å spare på innkjøp av shampo, ris, kaffe - og ikke minst de allerede nevnte skjortene...

 

#Tyrkia #ferie #hverdag #reise

ideatroll
45, Oslo

Noen ganger tar jeg meg en tur ut i den store verden og skaper minner. Og hvilket sted foreviges de bedre enn på min egen lille reiseblogg? Velkommen innom for å dele opplevelsene.

Kategorier

hits