Kielturer


Veggishandel i Kiel

En av de tingene jeg alltid må gjøre når jeg er i Kiel, er å stikke innom et par ulike butikker for å handle veggismat. Det er både billigere og bedre utvalg der enn noe sted jeg har sett her hjemme.

Et av stedene jeg drar, er Erdkorn Bio, som du ser på bildet under, og som er en kjempestor butikk med både vegan, vegetar og økologisk. De har også en koselig kafé med diverse vegetar- og veganretter, så jeg setter meg gjerne ned der og spiser lunch.

Butikken er kjempestor, i alle fall er ikke jeg bortskjemt med at butikker av denne typen er på størrelse med en middels matbutikk i Norge. Bildet under viser bare en liten del av butikken.

Det var flere hyller med tofu, pølser og pålegg laget av vegetabilske kjøtterstatninger. For min egen del bruker jeg ikke disse produktene, for jeg synes de minner for mye om kjøtt både i smak og konsistens, og det fikser jeg ikke. Men jeg vet at de er veldig populære, og her er det et helt utrolig utvalg.

Det er golvhyller, veggreoler, kjøledisker og frysere overalt, og det er spennende bare å gå rundt og titte på alt som finnes der. Jeg tror du finner absolutt alt du kan tenke deg innen denne typen matvarer.

Ulike melkeprodukter finnes også, både soyabasert, havre, ris og andre typer. Akkurat det kjøper ikke jeg når jeg er der, for det er ikke så dyrt på nærbutikken hjemme heller. Dermed synes jeg ikke det er verdt jobben å dra på så tunge ting.

Noe jeg derimot fyller opp med, er yoghurt. Det er meter på meter med yoghurt i kjølediskene, og mange av slagene har jeg ikke en gang sett noe annet sted. Prisforskjellen på yoghurt er heller ikke så stor, så jeg baserer meg på å ta med meg smaker som ikke er å få tak i hjemme.

Innen tørrvarer har de mye jeg ikke har sett før, og mye jeg ikke en gang vet hva er. Det er bokser og glass med alt mulig rart, både ferdigretter og råvarer. Og ikke minst er det et godt utvalg av økologiske korn og melprodukter.

Godteri får du også tak i der, både vegansk sjokolade og masse annet. Men som om ikke det er nok at de har alt et menneske kan tenkes å putte i munnen, både fast og flytende, så har de også mange andre produkter. Økologisk dyremat er ett av dem. Økologisk kosmetikk er et annet...

Jeg har ikke prøvd meg på noen av kosmetikkproduktene ennå, men det er godt mulig jeg kommer til å lese litt mer på dem og kanskje sjekke dem ut. Foreløpig har jeg holdt meg til ulike matvarer når jeg har vært der - rett og slett på grunn av tidsaspektet. Tiden i land er litt begrenset, men jeg får sett meg litt mer omkring for hver gang, så snart har jeg nok full oversikt.

Hvis du er en av dem som sverger til økologiske, dyrevennlige eller vegetariske produkter, så sjekk ut denne butikken hvis du noen gang er i Kiel. Og er du en av dem som bare lurer på hva veggiser lever av, så får du et godt inntrykk av å ta en titt innom. Butikken ligger bare noen minutters gange fra fergeterminalen, og er lett å finne. Bare gå inn gaten til venstre mellom de to mest kjente handlesenterene (som du ser fra båten), så ser du snart butikken på høyre hånd. Og skulle du være i tvil, finner du kart her.

Tripadvisor-anmeldelsen min finner du her.

 

#vegetar #vegan #økologisk #allergi #mat #kiel #vegetarmat #allergimat #veganmat


Geiter og hornmusikk

I helgen var jeg endelig en liten tur i Kiel igjen. Egentlig vet jeg ikke helt hvorfor jeg kaller det å dra til Kiel, siden det er bare en bitteliten del av turen som tilbringes der. Mesteparten av tiden er jeg jo om bord på båten - nærmere bestemt minst 40 av de totale 44 timene turen tar.

Denne gangen ble vi mottatt med hornmusikk på terminalen i Oslo da vi skulle dra. Og det var skikkelig ompa-ompa, som seg hør og bør når messingblåserne spiller opp.

De var ganske så utholdende disse musikantene, så de underholdt oss også mens vi satt inne i terminalbygget og ventet på å komme om bord. Og det enda musikerne var utendørs, og vi var innendørs. Etter en stund pakket de sammen og kom inn i terminalen de også, så de skulle tydeligvis være med på tur, selv om vi ikke så noe mer til dem på båten. Men hornmusikk før avgang er likevel noe av det mer spesielle jeg har opplevd på disse turene mine.

En annen spesiell opplevelse på båten, var da jeg lå inne på lugaren og ante fred og ingen fare, halvslumrende med et Billy-blad i hånden, og det plutselig banket på døren. Jeg hadde med en kompis på turen, og trodde det var han som sto utenfor.

Men neida, det var ikke han, det var en dame i uniform som sto utenfor med en lekker fruktkurv hun hadde fått beskjed om å levere til meg med hilsen fra Color line. Jeg ble ganske paff, og lurte på om hun var sikker på at det var riktig lugar. Og det var det visst, så da takket og bukket jeg og listet meg baklengs inn i lugaren igjen.Jeg inviterte kompisen på frukt, og det ble en deilig kveldsmat ut av det. Det var til og med nok til litt frokost neste morgen.

Men tilbake til hornmusikken! Da jeg kom i land på formiddagen, sto de faktisk utenfor en bygning i Kiel og spilte. Jeg ruslet forbi dem og inn en annen gate hvor jeg skulle handle noen vegetargreier, og midt i gågaten traff jeg på denne søte lille krabaten...

Det var egentlig fire små geiter der, men de siste tre lå på høyet inne i en slags dyretransportbil og koste seg. Jeg måtte selvfølgelig klappe og kose denne lille tassen litt, og den var utrolig myk og sosial. Geitene var ute på en liten dagstur sammen med en trivelig jente som passet på dem, og egentlig bodde de på en sånn dyrehagebondegård litt utenfor Kiel.

Ikke alle Kiel-turer er like, og jeg skal innrømme at både hornmusikk, fruktkurv og geitekillinger har vært engangsopplevelser for min del...

 

#Kiel #båttur


Derfor reiser jeg med Color Line

Du som leser bloggen min mer eller mindre jevnlig, har nok ikke unngått å få med deg at rett som det er så tar jeg meg en tur med Color Line til Kiel. Noen ganger skriver jeg fra turene også, men ikke alltid. Men hvorfor drar jeg stadig på disse turene?Mye av grunnen til mine gjentatte reiser, er at jeg er så heldig å ha en jobb der jeg kan jobbe fra nesten hvor som helst - i alle fall så lenge det finnes internett der. Mesteparten av tiden jobber jeg fra hjemmekontor, og det er egentlig veldig greit. Jeg trives med å jobbe hjemme, men av og til trenger jeg litt miljøskifte og å se noen andre vegger og mennesker, og det er da jeg stikker av sted til Kiel.Når jeg først er på båten, er det mye å finne på ved siden av jobbingen også. Jeg er ikke den som slenger meg ned i puben eller prøver lykken i casinoet, men jeg er ofte å finne i utsiktsloungen i toppen av båten eller i kaféen. Disse stedene er litt roligere, og så er det der de har internett. Dessuten nyter jeg gjerne freden og roen i lugaren, og jeg starter ofte turen med å slenge meg ned i den deilige sengen og slappe av en stund med en lett bok, TV'n, eller rett og slett med å sove i de rolige omgivelsene.Taxfreebutikken har sjelden rukket å åpne når jeg inntar sengen på lugaren. Derfor blir det gjerne en runde innom resepsjonen for å få med meg en brusboks og noen peanøtter å kose meg med. Og så hender det jeg tar med litt tegneserier i sammme slengen...Etter hvert kryper jeg meg ut av lugaren og våkner til liv. Da blir det gjerne å få handlet, spise litt, og etter hvert sette meg i kaféen med et brusglass og internett. Noen ganger får jeg med meg showene, men ofte dropper jeg det siden jeg stort sett har sett dem før. Men det er ikke så dumt det heller, for mens showene pågår er det gjerne litt roligere andre steder på båten, og det er da jeg tar meg en time-out i utsiktsbaren øverst i skipet.

Turen varer i 44 timer, og fire av dem kan tilbringes i land hvis jeg har lyst til det. Da blir det en liten spasertur for å strekke litt mer på bena enn man får gjort på båten, litt handling, og gjerne en matbit på et lite spisested hvor de har organisk mat og vegetarmat. De har noen veganretter på menyen også, så jeg finner alltid noe der. Og så er det billig.

På hjemreisen er det gjerne litt mer liv i meg enn det er på turen nedover, så da er jeg ofte mer sosial. Som regel kommer jeg i snakk med noen hyggelige mennesker, for dem finnes det alltid noen av. Men jeg finner gjerne senga tidlig på hjemturen - mye tidligere enn jeg vanligvis gjør hjemme. Når jeg så kommer hjem igjen er jeg kvikk og opplagt og har fått nye impulser, og dermed er jeg klar til å ta fatt på noen nye hverdager med fornyet energi. Og om noen få timer skal jeg av sted med Color Fantasy, så snart befinner jeg meg ute på havet igjen for et par dager...
 #Kiel #båttur


Jeg rullet i senga...

For noen timer siden kom jeg hjem fra en av mine turer til Kiel. En hyggelig tur som alltid, men med litt ekstra vær. Utover kvelden i går begynte det nemlig å blåse opp til storm, og utover natten økte det til orkan. Spennende ord - orkan. Og kanskje litt skummelt?

Båtene til Danmark og Sverige var innstilt i uværet, men Color Fantasy, hvor jeg befant meg, brøytet seg jevnt og trutt vei gjennom bølger på høyde med en lavblokk på beste vestkant. Og jo lenger utover kvelden vi kom, jo vanskeligere ble det å holde balansen når man var ute og gikk på båten - selv for meg som var klin klinke edru. Men intimt og koselig var det, for folk gikk tett sammen og holdt i hverandre mens de forflyttet seg bortover den julepyntede handlegaten midt i båten.Etter hvert som natten skred frem begynte det å tynnes i rekkene, og etter hvert tuslet jeg meg også til sengs. Jeg hadde verken internett eller mobildekning, og tenkte at jeg for en gangs skyld skulle finne sengen tidlig. Som tenkt så gjort, og rundt klokken ett lå jeg allerede i min snorkeste søvn. Et par timer etterpå derimot, våknet jeg fra drømmene med et brak. Orkanen hadde satt inn, og båten gynget så jeg følte jeg rullet frem og tilbake i sengen, og nesten lettet. Jeg hadde rett og slett våknet av bølgene, som fikk både meg og sengen til å gynge - dessverre ikke helt i takt.

Utpå morgenen roet det seg ned igjen, kanskje fordi vi etter hvert kom innover i Oslofjorden hvor vinden ikke får like mye tak. Og enda litt etter hvertere kom jeg meg vel hjem og inn i varmen. Jeg var faktisk ganske frossen, for det var trekkfullt å vente på buss og tog for å komme hjem. Etter en varm og god dusj tente jeg et par telys, laget meg et krus rett-i-koppen-suppe, og fant frem laptopen. Nå sitter jeg her i varmen innendørs på tørt land og koser meg, mens bena fortsatt kjennes ut som de er ute på sjøen og det gynger i hele kroppen hver gang jeg reiser meg opp.Ute har det begynt å blåse opp igjen, så kanskje går vi en ny vindfull natt i møte. Snø og sludd har begynt å lave ned, og jeg har omsider innsett at jeg måtte sette hagestolene i boden, og at det er slutt på å tro at man skal sitte ute under et varmt teppe og brenne lyslykter når mørket bryter frem. Det er ikke lenger juli, men tvert imot snart jul uten i - og i kveld ville nok hagestolene ha blåst bort. Ha en fortreffelig vinterkveld - ta vare på hverandre inne i varmen!

 

#Kiel #båttur #storm


Trollet under broen...


Som kjent, stikker jeg stadig av på tur med en av Color-båtene, som oftest Color Magic. Det gjorde jeg på tirsdag også, og kom hjem igjen i går - derav min bloggløse dag, jeg sov den rett og slett mer eller mindre bort etter at jeg kom hjem, og den tiden jeg var våken gikk stort sett med til jobbing.

Noe som skjer nøyaktig to ganger på hver eneste tur, er at vi passerer under denne lange broen, og den ene veien skjer det på en så menneskelig tid at det er mulig å få det med seg.

Jeg synes broen er flott, selv om jeg må innrømme at jeg sjelden får med meg at vi passerer. Men en gang da været var ekstra pent, stilte jeg meg opp ute på dekk for å ta noen bilder av det da det skjedde.

Er det ikke litt stilig i grunnen? Den mørke, nesten svarte broen, i sterk kontrast til den knallblå solfylte himmelen. Et majestetisk syn! Kanskje du også har sittet på dekk og sett opp på den over hodet når du passerer under den? Hvis ikke, så tar jeg deg gjerne med på en liten videotur så du også får oppleve solen komme frem fra broen...#Kiel #båttur


Brannøvelse på Color Magic


Jeg har gjort det igjen. Stukket av med Color Line til Kiel. Tatt med meg laptopen sånn at jeg kan jobbe noen timer i litt andre omgivelser enn de vanlige. Igjen. Dessverre blir nok dette en av de siste turene på lenge, siden lageret av gratisbilletter har skrumpet inn til én eneste en, som etter planen skal brukes i midten av juni.

Da jeg våknet i dag, så jeg at solen hadde blitt igjen et eller annet sted ute på havet og at det duskregnet og blåste i Kiel. Derfor bestemte jeg meg for å droppe å gå i land, og heller bare snu meg rundt på den andre siden, og fortsette å sove.

Den tanken varte i omtrent et kvarter, før de annonserte over høyttaleranlegget at det skulle være brannøvelse. Det er ikke første gang jeg opplever brannøvelse her på båten, så jeg visste med en gang at da var det like greit å stå opp først som sist. De langvarige, ulende signalene er ikke akkurat noe man sover over, og godt er jo det! Jeg kom meg inn i dusjen, for jeg vet av erfaring at det er der det høres minst.

Etter en deilig varm dusj, som varte vesentlig lenger enn brannalarmen, tuslet jeg halvvåt ut igjen i lugaren, bare inntullet i et håndkle. Jeg hadde tydeligvis dusjet i vann som var mye varmere enn lugartemperaturen, så hele lugaren var full av damp. Jaja, det var jo bare å få på seg litt klær, og sette opp døren ut til gangen, så ordnet nok det med dampen seg. Jeg kunne jo knapt se meg selv i speilet, sånn at jeg fikk lagt på sparkelen før jeg skulle skride gjennom båten og inn til Kiel. Når jeg først var våken, kunne jeg jo like godt gå i land.

Dumme Trollet, selvfølgelig var det ikke damp lugaren var full av. Det var røyk som hadde sivet inn fra gangen. Åpne døren hjalp ikke i det hele tatt. Det er ikke så ofte de bruker røyk i øvelsene, men da de gjorde det, valgte de selvfølgelig akkurat min fløy. Og fløyen var jo mer eller mindre tom, det var visst bare jeg som var så lat at jeg lå der og dro meg til halv elleve på formiddagen i stedet for å løpe inn til shoppingsenteret i Kiel.

Egentlig syntes jeg bare det var litt ekstra morsomt å få oppleve dette, for som gammel vekter er jeg nok over middels engasjert i og fascinert av sånne sikkerhetsgreier. Jeg lukket igjen døren, og kledde meg ferdig før jeg tuslet gjennom røyken og inn til land. Uten sparkel selvfølgelig, siden jeg ikke helt fikk kontakt med speilbildet mitt inne på lugaren. Og mens jeg ruslet av sted, passerte jeg masse flott betjening som helt tydelig var så drillet i dette at de visste hva de drev med. Betryggende!

Da jeg hadde kommet meg vel i land, og bestemt meg for at jeg likegodt skulle ta turen opp til shoppingsenteret jeg også, så jeg at gangbroen over sundet sto rett til værs for å slippe forbi en båt.

At gangbroen står der loddrett skjer jo rett som det er, men denne gangen ville den visst ikke ned igjen. Etter noen minutters venting, fant jeg ut at den shoppingen ikke var så viktig likevel, og etter en kjapp tur innom vinsjappa for å kjøpe noe småtterier de ikke har på båten, ruslet jeg om bord igjen.

Kanskje var det ikke meningen at Trollet skulle hilse på Kiel sentrum denne gangen. I stedet gikk jeg tilbake til lugaren, som da var tom før røyk, og fikk meg litt frokost. Og nå sitter jeg her i kaféen med laptopen min og ser på alle som har kommet tilbake fra handlerunden. Jammen godt broen ikke pekte rett til værs da de skulle tilbake også, sånn at de hadde måttet bli igjen i Kiel...

 

#Kiel #båttur


17. mai på Color Magic


Dette var min 17. mai i bilder...
Hvordan var din 17. mai?


#Kiel #båttur


De har jo tog jo!


Akkurat nå sitter jeg på Color Magic og drikker en av de røde alkoholfrie drinkene som jeg aldri husker navnet på. Det er ikke så mange timene siden båten la ut fra Kiel, og så langt har det vært en koselig tur.

Jeg har vært i land i Kiel, og sett på snøvær og tog. Jeg har nemlig tatt med meg pappaen min på denne turen, og han er egentlig litt togentusiast, så vi måtte jo innom og ta en titt på Kiel stasjon. Eller "Kiel Hauptbahnhof" som det vel egentlig heter.

I Tyskland har de tog med to etasjer, noe jeg som ikke er så innmari bereist finner litt fascinerende. Hvis jeg noen gang skal være her lenger enn disse fire timene som båten ligger til kai, så tror jeg nok jeg må ta tog bare for å kunne sitte i andre etasje.En annen ting jeg aldri har sett i Norge, er at toget blir mottatt med blomster når det kommer inn på stasjonen. I Kiel var det flotte beplantninger av store busker og søte planter ved enden av alle togskinnene.

Etter å ha sett oss ferdig på alle togene, og sett et diesellokomitiv forsvinne ut av stasjonen mot ukjent sted, fant vi ut at det var tid for en usunn lunch på McDonald's inne på stasjonen. For meg som er veganer, besto utskeielsen av pommes frites, det var liksom det mest usunne jeg klarte å finne der inne som jeg kunne spise...

For øyeblikket tøffer båten seg hjemover mot Norge, og vi sitter i kaféen med kaffe, Pepsi Max og internett. Litt senere blir det nok en tur inn i Show Lounge for å se på showet, og så blir det sikkert en rød jordbærdrink igjen utpå kvelden...

Ha en super onsdagskveld der hjemme i Norge - i morgen tidlig er jeg tilbake til hjemlige trakter igjen, så får vi se når jeg setter kursen ut på havet igjen neste gang...

 

#Kiel #båttur #tog


Jeg er en liten snik...


Jeg er en liten snik, for jeg har nemlig sneket meg av sted på en liten Kiel-tur igjen! Akkurat nå sitter jeg i kaféen på Color Magic og titter på livet. Det er egentlig ganske mye liv her i dag, for det er jo skoleferie rundt om, så båten er helt full. Og at det skulle bli fullt, vistes allerede på køen inne på terminalen...

Jeg har vært på noen sånne turer som dette, og koser meg like mye hver gang. De første gangene bodde jeg sånn til at togtidene gjorde at jeg alltid var litt tidlig ute, så jeg har vært førstemann (eller dame) om bord flere ganger.

Nå bor jeg sånn at jeg har flere reisemuligheter å velge mellom, så da sover jeg heller en ekstra time før jeg stikker av sted. I dag var jeg faktisk den siste som gikk om bord på båten!

Da jeg trasket gjennom terminalen, var det helt tomt. Igjen sto bare restene etter de andre...

På disse turene har det hendt at jeg har vurdert å teste ut en lugar med vindu, men det har liksom aldri blitt noe. Jeg har alltid tatt den lugaren jeg tilfeldigvis har fått tildelt, så jeg har vært innom mange ulike lugartyper etter hvert. Denne gangen fikk jeg for første gang en lugar med utsikt mot havet.

Det første jeg måtte gjøre var å stikke bort til vinduet (jada, jeg vet at det egentlig heter koøyet), og ta en titt ut. Det var ganske pent utenfor, med havet, isen, måkene og den blå himmelen.

Etter å ha sett på den fine utsikten, tenkte jeg at egentlig burde jeg jo ha utsikt hver gang jeg drar. Men så ble det mørkt, og da gikk det opp for meg at man selvfølgelig ikke kunne se så mye på denne tiden av året. På den tiden det er lyst ute, er man jo ikke på lugaren likevel, med mindre de er under dyna for en liten avslapning eller noe, og da ser man jo ikke på utsikten...

Da jeg tittet ut for ikke så lenge siden, var det helt svart, og det snødde vannrett utenfor. Det var egentlig først da jeg oppdaget at lugaren ikke lå så høyt over havoverflaten. Og akkurat da jeg så ned mot vannet slo tanken meg om at det måtte ha vært ganske skummelt hvis det plutselig dukket opp et ansikt utenfor vinduet...

 

#Kiel #båttur


Rustne sykler og døde handlevogner


Dykkere rensket vannet for søppel da jeg var i Kiel i januar. Det var utrolig artig å se hva de trakk opp, og hva folk faktisk slenger fra seg i havet. Mest fascinert var jeg av alle syklene og handlevognene...


#Kiel #båttur

ideatroll
45, Oslo

Noen ganger tar jeg meg en tur ut i den store verden og skaper minner. Og hvilket sted foreviges de bedre enn på min egen lille reiseblogg? Velkommen innom for å dele opplevelsene.

Kategorier

hits